България трябва да изпълни 291 мерки, свързани с членството ни в ЕС
България трябва да изпълни 291 мерки, свързани с членството ни в ЕС / снимка: Sofia Photo Agency

291 мерки трябва да приеме България през 2008-а година, за да изпълни ангажиментите за членство в ЕС. Това съобщи министърът по европейските впроси Гергана Грънчарова. Тя каза, че правителството е приело и работната програма за участие на България при вземането на решения в рамките на ЕС.

Ратифицирането на Лисабонския договор в рамките на първото тримесечие на 2008-а година, дебатът за ревизията на европейските публични финанси, създаване на политика за намаляване на вредните емисии и газове, това са приоритетите в екшън плана на правителството за 2008-а година.

„Ключовата дума при изпълнението на годишния план е синхрон”, каза Гергана Грънчарова. Става въпрос за постигане на единство в дейностите от националната политика и от политиката на общините. По думите на Грънчарова тазгодишният екшън план дава обективен отговор на въпроса кога ще заживеем по европейски стандарт.

Съвсем реалистично е да бъдат изпълнени всички заложени мерки до края на годината, каза министърът по европейските въпроси.

Тя подчерта, че до момента страната е подготвена за междинния мониторинг на Европейската комисия в глава „Правосъдие и вътрешен ред”, който ще се състои до кря на януари. Докладът ще е съвсем технически, но все пак ще повлияе върху окончателния мониторинг през юни 2008-а, допълни още Грънчарова.