Зърнената Реколта 2008 най-добрата от 16 години
Зърнената Реколта 2008 най-добрата от 16 години / netinfo

Тазгодишната реколта от пшеница е най-добрата за последните 16 години.До момента са произведени 4,4 милиона тона. Това съобщи днес министърът на земеделието и храните Валери Цветанов. Според него добрите резултати се дължат на благоприятните климатични условия и добрата земеделска техника.

Над 90 процента от земеделските площи са били обработвани много професионални по всички агроклиматични правила, каза още Валери Цветанов. Прогнозите са, че до края на годината производството на зърнени храни ще надхвърли 8 милиона тона – количество, което ще задоволи нуждите на българския пазар от качествено брашно за хляб и фураж за животните.

Министърът на земеделието и храните, обясни още, че информационната идентификационна система към Националната ветеринарно-медицинска служба е единствената що-годе работеща контролна система за отглеждани животни.

„Нашата Национална ветеринарномедицинска служба доказа, че може да работи по европейски. Не бива да забравяте, че вече уволних двама от заместниците на Жеко Байчев. Няма да се поколебая да уволня всеки, при когото смятам, че нещо куца в системата”, каза министърът на земеделието.

Заместник –министър Светла Бъчварова обясни, че претенциите на зърнопроизводителите за цените на пшеницата могат да бъдат удовлетворени след септември. Дотогава те трябва да запазят добивите си. Според нея тази година България има възможност да изнесе повече от 2 милиона тона пшеница