Животновъдство изхвърля повече вредни емисии от транспорта
Животновъдство изхвърля повече вредни емисии от транспорта / снимка: БГНЕС
Нарастването на световното производство на говеждо и други видове меса е станало един от основните фактори за увеличението на изхвърляните в атмосферата парникови газове. Животновъдството, даващо "вторичен продукт", е отговорно за изхвърлянето на 18 процента повече емисии на въглероден диоксид, отколкото транспорта. Това показват данни на ООН и на няколко други неправителствени организации.

Данните бяха разпространени днес на завършващата международна среща на министрите на околната среда от групата на най-развитите индустриални страни Г-8 в японския град Кобе, предадоха ИТАР-ТАСС и БТА.

Заради повишението на жизненото равнище в редица азиатски страни, производството на говеждо и други видове меса, според оценки на експертите, ще се удвои до 2050 г. в сравнение с количеството, произвеждано през 1999 г. или от 229 млн. т. до 465 млн. годишно.

В момента 30 процента от земята на планетата се използва за животновъдство, а за отглеждане на фураж – 33 процента от обработваемите площи. Разширяването на пасищата е станало основен фактор за унищожението на горите, които по тази причина поглъщат по-малки количества въглероден диоксид.