Зелена светлина на мегапроекта “Марица – плавателна”
Зелена светлина на мегапроекта “Марица – плавателна” / netinfo

Проектът за превръщането на Марица в плавателна река в 11-километровия участък, който минава през Пловдив, е получил подкрепа от Министерството на околната среда и водите. Това е станало с писмо, подписано от министър Джевдет Чакъров и изпратено до Националния борд по туризъм и община Пловдив, съобщи инициаторът на проекта хотелиерът Вълчо Арабаджиев.

Арабаджиев и бизнесменът Георги Гергов се срещнаха с кмета Иван Чомаков, за да обсъдят най-подходящия формат на бъдещото публично – частно партньорство, което ще реализира мащабния хидрогеоложки проект.

Стойността му ще бъде между 20 и 50 млн. евро, в зависимост от това какви технологии ще бъдат избрани за прокопаване на речното корито с около 2 метра, за изграждане на диги и шлюзове, обясниха пред Дарик Арабаджиев и Гергов. Според тях частните инвеститори ще си върнат вложените пари от печалбите от бъдещите атракциони и заведения по поречието на Марица.

Кметът Иван Чомаков е възложил на общинските юристи да проучат какъв е най-подходящият формат за реализация на прокта – концесия, смесено дружество между общината и бизнеса или друга форма, която ще позволи привличане на средства и от структурните фондове на ЕС. След това форматът ще бъде предложен на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за становище като собственик на речното корито.

За старта на реализацията на проекта вероятно ще е необходимо и решение на Министерски съвет, смята Георги Гергов.

Други новини от Пловдив