Завишени прогнозни дялове и кражби вдигнали сметки за парно в София
Завишени прогнозни дялове и кражби вдигнали сметки за парно в София / снимка: БГНЕС
Завишени прогнозни дялове и кражби вдигнали декемврийски сметки за парно в София
61147
Завишени прогнозни дялове и кражби вдигнали декемврийски сметки за парно в София
  • Завишени прогнозни дялове и кражби вдигнали декемврийски сметки за парно в София

„Топлофикация София" се оказа без вина за завишените декемврийски сметки, които се дължат на промени в потреблението и други причини, които са извън дружеството. Това стана ясно по време на заседанието на икономическата комисия в парламента, на което беше изслушано ръководството на дружеството, представители на топлинните счетоводители, енергийното министерство и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. След близо два часа и половина дебати обаче не стана ясно каква е причината за високите сметки за парно, а само, че един от топлинните счетоводители и двама служители на дружеството са виновни за грешките в 113 сметки. Тези данни бяха оповестени още в петък.

Завишен прогнозен дял или кражбата на парно са сред основните причини за високите декемврийски сметки, смятат от „Топлофикация София". Хванати крадци на топло обаче към момента няма, каза Милена Стоянова, представител на компания за топлинно счетоводство. „Факт е, че тези клиенти, които имат недобросъвестно отношение към съседите си, никога не осигуряват достъп", каза още тя.

Освен че няма хванат крадец на топло, няма и наказан топлинен счетоводител за некоректно измерване, допълни от своя страна шефът на столичната топлофикация Стоян Цветанов.

„По отношение на сметките, проверени в 79 сгради, при които е установено над 50 процента повишаване на отчетената топлинна енергия, характерно за повечето от тях е, че сградите са наскоро топлофицирани, като имотите се обитават по различен начин спрямо миналия отоплителен сезон", каза Цветанов. Той допълни, че в останалите сгради има повишена консумация в имотите поради особености в характера на потребление на отделните клиенти.

При 16 на сто от декемврийските сметки се наблюдават по-ниски суми за плащане спрямо последния месец на 2011 година, изтъкна Стоян Цветанов. Той допълни, че въпреки това има жалби и от тези абонати.

Йордан Цонев от ДПС бе категоричен, че не е получен отговор на простичкия въпрос защо са по-високи сметките на абонатите. Вместо това по думите му депутатите са чули професионален разбор от всякакви причини, фактори, които влияят и така нататък. „Тук има и по-добри икономисти от вас и те могат да направят още по-професионален анализ на факторите, които влияят върху повишаването на цената на един продукт, като изключим монополното положение на Топлофикация. И питам аз дали трябва да го изключим в този случай", коментира Цонев.