Застрашена ли е съдбата на минералния извор пред Софийската централна баня?
Застрашена ли е съдбата на минералния извор пред Софийската централна баня? / Sofia Photo Agency
Застрашена ли е съдбата на минералния извор пред Софийската централна баня?
35358
Застрашена ли е съдбата на минералния извор пред Софийската централна баня?
  • Застрашена ли е съдбата на минералния извор пред Софийската централна баня?

Софийска община и столичният метрополитен са направили всичко необходимо, за да се опази минералният извор пред Софийската централна баня и да се изгради метрото. Това увери в предаването „Кой говори” главният архитект на София Петър Диков.

Пред Дарик председателят на Управителния съвет на Българската асоциация по подземни води доц. инж. Павел Пенчев изрази опасенията си относно съдбата на минералния извор след изграждането на отсечка от метрото: „Притесненията ни са ясни от хидрогеоложка гледна точка. Буди сериознo безпокойство в нас това, че само на 30 метра от каптажа на Софийския централен извор ще премине и вече се строи станция номер осем и в непосредствена близост ще минава самото трасе на бъдещия метрополитен”.

Инж. Пенчев обясни как точно е застрашен изворът: „Това е възходящ тип термоминерален извор, който е много уязвим към въздействия в непосредствена близост. Изворът може да се загуби от гледна точка на количеството на водата, но по-опасното е да се загуби от гледна точка на качеството на водата. Всяка строителна дейност в непосредствена близост може да доведе до повреда на каптажното съоръжение. Може да се получи привличане на замърсени канални води, които са от горната част на водоносния хоризонт в самия каптаж”.

Главният архитект на София Петър Диков от своя страна обеща: „Поемам ангажимент пред вашите слушатели и доц. Пенчев, че ще настоявам веднага да се започне специално следене на микробиологията на водата, за да бъдем и ние, и гражданите сигурни в качествата на това, което пият. Още днес ще бъдат направени необходимите действия. Що се отнася до това, което е направила общината и столичният метрополитен, ние сме направили всичко необходимо, за да можем опазим извора и да изградим метрото”.

Целия разговор с арх. Петър Диков, инж. Павел Пенчев и Катерина Колева - представител на РИОСВ, чуйте в прикачения звуков файл