Започва вторият транш към банковите сметки на земеделците
Започва вторият транш към банковите сметки на земеделците / netinfo
Започва вторият транш от над 275 млн. лева към банковите сметки на над 37 000 земеделски стопани, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие”. Траншът включва над 206 млн. лева по Схемата за единно плащане на площ и 69милиона за национални доплащания. Субсидията е за обща площ от над 2 000 000 хектара. По схемата за единно плащане на площ коректните стопани получават по 10,3 лева за декар, като националните доплащания са в размер на 4,1 лева за декар.

В рамките на Кампания “Директни плащания 2007” около 5000 фермери са подали погрешна информация за размера на обработваните площи, за което ще бъдат санкционирани. От тях около 2300 ще бъдат лишени от субсидия за една година, а останалите, около 2700 – за три години. Чрез контрола, който осъществява Разплащателната агенция, няма да бъдат изплатени неправомерно над 10 млн. лева на Европейския съюз, съобщи изпълнителният директор на агенцията Димитър Тадаръков.

При наличие на наддекларирани площи Разплащателната агенция начислява санкции върху площта, с която стопанинът е кандидатствал за субсидия. До този момент над 74 000 стопани получават субсидия от над 430 000 000 лева чрез електронната банкова система СЕБРА. Всички те ще получат и уведомителни писма, в които е указан размерът на субсидията и начина, по който е изчислена тя. Точната сума ще бъде обявена след приключване и на последното плащане.