Започнаха предпразничните проверки на храните
Започнаха предпразничните проверки на храните / снимка: МЗХ
Започнаха предпразничните проверки на храните
36390
Започнаха предпразничните проверки на храните
  • Започнаха предпразничните проверки на храните

Постоянни проверки от днес до края на Коледните и Новогодишните празници за качеството, безопасността и цените на храните ще правят данъчни служители и експерти от Националната ветеринарномедицинска служба, фитосанитарния контрол и Комисията за защита на потребителите. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов, който даде старт на интензивните проверки в страната с посещение на столичен хранителен магазин. Цените на свинските котлети варират за сега между 10 и 11 лева, а килограм кайма се продава за малко над 7 лева.

Търговците предлагат и килограм портокали от 1,50 лева нагоре за килограм. Същото количество мандарини обаче трудно могат да се открие под 2,50-3 лева. „Традиционно преди празниците купуваме хранителни стоки на по-високи цени”, коментира земеделският министър Мирослав Найденов. “Започват проверките по цялата верига: от производителя, през преработвателя до търговеца ще се проверят документите. Знаете, че няма по какъв начин да проверяваме цената. Цената ще я гледаме и така, като я гледат доста служби, се надявам това да дисциплинира търговците”, каза той. 

Потребители изразиха пред Дарик по-скоро скептицизъм относно това дали единични акции ще помогнат търговците да не вдигат предпразнично цените.

В акцията ще се включат и служители на НАП и Икономическа полиция. Те ще следят дали търговците отчитат оборотите, които покрай коледните и новогодишни празници се увеличават. Държавния ветеринарно-санитарен контрол пък проверяват за продукти, които са с изтекъл срок на годност.