Заместниците на Инджова отрекоха твърденията й и се разграничиха от доклада за преброяването
Заместниците на Инджова отрекоха твърденията й и се разграничиха от доклада за преброяването / netinfo

Заместник-председателите на Националния статистически институт Дияна Янчева и Сергей Цветарски отрекоха категорично твърдения на шефката си Ренета Инджова за обявени от института манипулирани данни за населението.

В позиция до медиите те се дистанцират от представения вчера от името на НСИ доклад. По думите им той не е професионален и изготвен от широк кръг експерти, а е "написан от няколко човека, всеки със своите (невинаги професионални) интереси". Двамата заместници на Инджова споделят, че са го прочели едва след публикуването му.

"В доклада има много верни констатации (един от авторите е човек с опит в преброяванията), но други са провокирани от субективни амбиции. Продължаваме да настояваме за широко и обективно обсъждане на всички, а не на подбрани аспекти на преброяването", казват в позицията си Янчева и Цветарски.

Те са категорични, че всички в НСИ са свидетели на "абсолютното изолиране на заместник-председателите от ръководството на института".

"Оставяме без коментар неверните твърдения на г-жа Инджова за „политически контрол" върху нея от страна на заместниците й, „висене в Министерски съвет" и т.н., макар че това ни обижда изключително силно. Ще подчератем само, че нашият трудов стаж е преминал в НСИ (над 30 години), докато тя е политическо назначение", казват още заместниците й.

Назначаването на председателя и заместник-председателите на НСИ се извършва от премиера, като Янчева и Цветарски се назначени по предложение на Инджова, напомнят те.