Закриват летището в Стара Загора, правят го индустриална зона
Закриват летището в Стара Загора, правят го индустриална зона / БГНЕС, архив

Министерство на икономиката обмисля превръщането на летището в Стара Загора в индустриално-икономическа зона, по подобие на Икономическа зона София, която се изгражда на мястото на бившото летище в Божурище. Това става ясно от писмен отговор на икономическия министър Божидар Лукарски до депутат от опозицията.

Летището се намира на по-малко от 5 км от жп трасе и магистрала, което е предимство, посочва още икономическият министър.

През 2015 г. летището в Стара Загора е реализирало приходи в размер на едва 250 000 лева, което е с 16,8% спрямо 2014 г. Въпреки това, съоръжението не се ползва пълноценно. Лукарски припомня, че още през 2012 г. е стартирала програма за превръщането на летището в международен карго-терминал, който да обслужва Югоизточна Европа. Оказало се обаче, че в околността има много частни имоти и собствениците не били склонни да ги продадат.

Проектът за изграждането на карго-терминал край Стара Загора бил промотиран многократно на чуждестранни инвеститори, с него се е кандидатствало за финансиране и по плана „Юнкер”, но интерес досега няма.

Това кара Лукарски да предложи превръщането на летището в Стара Загора в икономическа зона. След поредица от скандали в такава се превърна и летището в Божурище.