Законови промени предвиждат 130 млн. лв. годишни инвестиции в горите
Законови промени предвиждат 130 млн. лв. годишни инвестиции в горите / netinfo

Годишно в българските гори да се инвестират 130 милиона лева - такава възможност се създава с реформите в сектора, които се регламентират с поправките в Закона за горите, внесени от левицата и обсъдени от парламента, съобщи председателят на земеделската комисия Васил Калинов. Той подчерта, че с измененията се отваря възможност за ефективни действия в горския сектор като се заложи на проектното начало.

С поправките в закона се предлага преобразуване на държавните лесничейства в търговски дружества. Калинов побърза да разсее съмненията, че така е възможно да се монополизират дейностите в горското стопанство. Тези, които ще осъществяват тази дейност, ще бъдат фирмите, които и сега имат предмет на дейност, свързан с горското стопанство. Яне Янев от ОДС пък се обяви за изцяло нов закон. „Целта на поредната поправка в Закона за горите е да се изкарат депесарските орди, за да се вкарат бесепарските партизански горски отряди с резачки”, каза Янев. Юнал Тасим от ДПС обясни, че идеята на преобразуването на лесничействата е да се извади от сивия сектор нерегламентираният добив на дървесина, който ощетява страната ни с над 1 млрд. лв.

Мисля, че колегите няма да си позволят лукса да изгонят професионалистите от системата, защото професионалистите вече са дефицит. Има основание да се забрани износът на необработена дървесина в страни извън ЕС, коментира председателят на Националната агенция по горите Стефан Юруков в края на дебатите в парламента по два законопроекта за промени в закона за горите. Този на Ваня Цветкова от БНД предвижда да се забрани износът на необработена дървесина за страни извън Евросъюза. Той обяви, че едва 8 на сто от необработената дървесина у нас се изнася, а 5 процента от тях са за държави, извън общността. Гласуването на поправките в закона ще бъде в петък.