Задълженията на топлофикациите към Булгаргаз са намалели
Задълженията на топлофикациите към Булгаргаз са намалели / Sofia Photo Agency, архив

Към момента задълженията на топлофикационните дружества в страната към "Булгаргаз" са общо 114 млн. лева, от които 71 млн. лева са на "Топлофикация София", коментира пред журналисти в КЕВР изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

По думите му това са стари задължения, като всички текущи се покриват.

През март 2015 г. задълженията на топлофикациите към държавното газово дружество са били 260 млн. лева, сравни той. Очаква се до края на месеца "Топлофикация София" да намали просрочията си към "Булгаргаз" до 67 млн. лева.

Задълженията си към газовото дружество намаляват и всички останали топлофикации в страната, като най-голям длъжник сред тях е "Топлофикация Плевен" - с около 26 млн. лева, посочи Павлов.

По думите му "Булгаргаз" успява да покрие всичките си задължения - към "Булгартрансгаз", БЕХ, НАП и към доставчика на природен газ за страната.

Потреблението на природния газ у нас се е повишило с 11 на сто, в сравнение с петте месеца на предходната година, което се дължи на по-ниската цена на природния газ, отбеляза изпълнителният директор на "Булгаргаз". Спрямо януари 2015 г. цената на синьото гориво е по-ниска с почти 54 процента, сравни той.

Запитан дали се предвиждат преговори с "Газпром", Павлов не коментира, но отбеляза, че в момента имаме най-ниската цена на природния газ в Европа.

По предварителни разчети, за първото полугодие се очаква "Булгаргаз" да бъде на печалба от около 35 млн. лева, каза в отговор на журналистически въпрос Павлов.

Той коментира още, че с въвеждането на газов сегмент на Българската независима енергийна борса пазарът "ще се отвори" и изрази предположение, че това ще се отрази положително, както на цените, така и на пакета от услуги, които всеки търговец ще предоставя.

Източник: БТА