Забраниха пускането на пазара на над 9000 броя бебешки дрехи и обувки
Забраниха пускането на пазара на над 9000 броя бебешки дрехи и обувки / снимка: БГНЕС

Временна забрана за пускането на пазара на 9 610 броя различни видове дрехи и обувки за бебета и деца издаде председателят на Комисията за защита на потребителите /КЗП/ Дамян Лазаров, съобщиха от комисията.

Стоките ще останат в склада на търговеца, докато той не представи на контролния орган документи за произхода и безопасността на стоките. Временно спрени са и 53 чифта бебешки терлички, диадеми и гумички с формата на плодове, за които има съмнение, че представляват опасност за живота и здравето на потребителите. Забранени са и три съоръжения за деца, които се захранват с електрически ток. Тези стоки и услуги не са придружени с необходимите документи, които да докажат извършени дейности по оценяване и да удостоверят тяхната безопасност, се посочва в съобщението.

Издадена е и заповед за незабавното и ефективно изтегляне от пазара и унищожаването на детски кошари, за които е било доказано, че крият рискове от травми при употребата им.

За откритите опасни стоки КЗП е уведомила всички свои регионални дирекции, неправителствените организации и Агенция "Митници". Изпратени са и нотификации до системата за бърз обмен на информация за опасни стоки на европейския пазар RAPEX, се допълва в съобщението.