/ БГНЕС
За догодина е заложен бюджетен дефицит от 600 млн. лева
99434
За догодина е заложен бюджетен дефицит от 600 млн. лева
  • За догодина е заложен бюджетен дефицит от 600 млн. лева
Работодателите не са съгласни максималният осигурителен доход да се увеличи от 2600 на 3000, а синдикатите неодобряват идеята за въвеждане на необлагаем минимум. Това стана ясно по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), който обсъди държавния бюджет за 2019 г. и бюджетите на здравната каса и Държавното обществено осигуряване.

Държавата възнамерява да изтегли нов дълг, който да изплати в рамките на текущата година. Парите за майчинство през втората година остават замразени в размер на 380 лева. Обезщетението за безработица на ден остава 9 лева, предлага правителството за следващата година.

Какви са акцентите от разговорите в Тристранката за държавния бюджет догодина?

За догодина е заложен бюджетен дефицит от 600 млн. лева, но според работодатели има възможност за балансиран бюджет след като за поредна година се залага превес на разходите над приходите, а реално постъпленията в хазната са повече от очакваните.

Министърът на финансите Владислав Горанов призна, че се очаква ръст на цените през 2019 г.

Работодателите отново възразиха срещу ръста на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лева. Бизнесът не е съгласен и с повишението на минималната работна заплата на 560 лева.

Увеличението на максималния осигурителен доход не отговаря нито на управленската програма, нито на пролетната средносрочна прогноза, посочи от своя страна зам.-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Румен Радев. Според него голяма част от общо 25 000 IT специалисти ще избягат в Сърбия, а малките предприятия ще се изправят пред сериозни финансови затруднения.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” изтъкна, че парите за социално включване ще бъдат намалени с 15 млн. лева. Тя поясни, че средствата за лечение на деца в чужбина за 2019 г. са само 12 млн. лева, а през 2017 г. са изхарчени малко над 20 млн. по това перо. Предвид факта, че лечението в чужбина преминава към здравната каса, Григорова постави под въпрос възможността децата, които се лекуват в чужди болници, да могат и занапред да ползват помощта, която се отпуска за тях от Агенцията за социално подпомагане.

Заплатите в държавния сектор ще бъдат повишени с 10%, а възнагражденията на учителите - с 20%. Повишението на  заплатите ще струва 1 млрд. лева. Допълнително ще бъдат отпуснати 150 млн. лева за децата с увреждания. За първи път от 2019 г. ще се предоставя пенсия на деца с починал родител в размер на 115 лева, за което са заделени 7 млн. лева.