Върховният съд отмени скъпите винетки
Върховният съд отмени скъпите винетки / снимка: БГНЕС, архив
Върховният съд отмени скъпите винетки
88486
Върховният съд отмени скъпите винетки
Върховният съд отмени скъпите винетки
  • Върховният съд отмени скъпите винетки
  • Върховният съд отмени скъпите винетки

Новите, по-скъпи цени на винетките, паднаха в съда. Решението е на тричленен състав на Върховния административен съд, но може да бъде обжалвано.

Няколко неправителствени организации заведоха дело срещу новите цени на винетките. След решението на ВАС регионалният министър Лиляна Павлова съобщи, че то ще бъде обжалвано.

Още преди новите, по-скъпи цени на винетките да паднат в съда, Павлова обясни, че ако това стане, ще обжалват решението. И допълни, че при никакво положение няма да се връщат пари на хората, които са си закупили стикерите по новите тарифи: „Каквото и да е решението на съда, ако е в полза на държавата, постановлението остава в сила, ако решението е, че е незаконосъобразно, ние ще обжалваме, така че няма да влезе в сила веднага, защото ние считаме, че процедурата е проведена законосъобразно".

Прокуратурата обяви новите винетки за незаконни

На 14 юли Върховният административен съд е взел решение, с което се отменя тарифата за новите цени, съобщи за Дарик адвокат Николай Димитров: „На първо място противоречие с Конституцията, тъй като липсват мотиви за въвеждането на такива задължения. Не е проведено валидно публично обсъждане на този акт. Съдът отсъжда, че говорейки за въвеждането на пътни такси трябва да има съгласуваност между министерството, което липсва към настоящия момент. На основание на това съдът е отменил постановлението на Министерския съвет".

Павлова: Новите винетки са законни

Според адвоката обаче е възможно да се стигне и до връщане на пари: „Биха има ли правото, стига административните органи, които са отговорни за това, да преуредят отношенията в тримесечен срок във влизане на сила на решението. Ако не го направят, това вече е основание за искове и за търсене на пари. Първо трябва служебно административният орган - МРРБ и АПИ да ги платят тези пари, ако не стане това, тогава вече говорим за искове".

Димитров прогнозира, че оптимистичният вариант е през октомври съдът да излезе с окончателно решение по казуса, а песимистичният - до края на годината.