Високоскоростна линия ще свързва Пекин и Шанхай
Високоскоростна линия ще свързва Пекин и Шанхай / снимка: БГНЕС

Вискоскоростна линия ще свързва китайската столица Пекин с мегалополиса Шанхай. Дължината на отсечката ще е 1318 км, а скоростта, с която ще се движат влаковете – 350 км/ч. Стартът на строителството на линията бе даден от китайския премиер Вън Цзябао, съобщават на уебсайта си от китайското правителство.

Линията, строителството на която ще бъде завършено след пет години, ще съкрати времето за пътуване до пет часа, като капацитетът е 80 млн. пътници и над 100 млн. тона карго годишно, съобщават от Министерството на железопътния транспорт.

Съоръженията и оборудването за високоскоростната линия ще бъдат произведени в Китай, а през миналата седмица от монтажната линия „слезе” първият влак местно производство, който може да достига скоростта от 350 км/ч, допълват от пресцентъра на китайското правителство.

Високоскоростната линия на стойност 220,9 млрд. юана (31,6 млрд. долара) е най-скъпият проект, който се осъществява в Китай след 1949 година. Около 50 процента от инвестицията се осигурява от държавната компания Beijing-Shanghai High-Speed Railway Co. Ltd., а останалата част ще се набавя от банкови заеми и чужди инвестиции, казва източник от правителството, без да посочва детайли.