/ iStock/Getty Images
Великобритания съобщи, че е договорила най-голямата си сделка за финансиране на гражданска инфраструктура в чужбина - за високоскоростна железопътна линия между турската столица Анкара и пристанището Измир в западната част на страната, предаде Ройтерс.

Сделката, възлизаща на 2,1 милиарда евро, ще помогне на Турция да декарбонизира транспортния си сектор и да изпълни ангажиментите си за намаляване на емисиите на парникови газове, съобщи британското министерство на международната търговия.

Миналата година Великобритания беше домакин на Конференцията на ООН по изменението на климата (COP26).

"Турция е жизненоважен търговски партньор за Великобритания" каза министърът на международната търговия Ан-Мари Тревелян.

"Подходящо за случая е най-голямата сделка за гражданска инфраструктура на британската агенция по експортно финансиране (UK Export Finance) да е насочена към устойчивостта", допълни тя. 

Агенцията за експортно финансиране на Обединеното кралство ще гарантира заем от 2,1 милиарда евро (2,3 милиарда долара) за финансиране на 503 километра високоскоростна електрическа железница, съобщи министерството в Лондон.

Очаква се да бъдат възложени няколко договора на стойност стотици милиони лири за железопътните линии, системи за сигнализация и електрификация.
Швейцарската банка "Креди Сюис" (Credit Suisse) и британската "Стандарт чартърд банк" (Standard Chartered Bank) са водещи партньори във финансирането на проекта.

Турският финансов министър Нуреддин Небати каза, че сделката ще има структура на "зелен заем" - основаващ се на критерии за енергийна ефективност.

"Много се радваме за сътрудничеството и силните дългогодишни отношения с правителството на Великобритания и се надяваме да засилим още повече сътрудничеството си", заяви Небати.
БТА