ВАС тълкува забраната за излизане от страната на големите длъжници
ВАС тълкува забраната за излизане от страната на големите длъжници / netinfo
ВАС тълкува забраната за излизане от страната на големите длъжници
32923
ВАС тълкува забраната за излизане от страната на големите длъжници
  • ВАС тълкува забраната за излизане от страната на големите длъжници

Възможността за забрана за излизане от страната заради административна мярка или задължения ще бъде разгледана от Върховния административен съд. Оттам съобщиха, че е образувано тълкувателно дело за дали тази възможност подлежи на отмяна, тъй като е в противоречие с европейската практика. Пред Дарик адвокат Михаил Екимджиев обясни, че тълкувателното решение ще засегне най-вече тези, които са в заварено положение. През 2009 г. е отменена една от точките на Закона за българските лични документи, която противоречи на европейската практика. Ето какво каза пред Дарик адвокат Екимджиев:

Противоречието произтича от това, че българският закон маркира чисто формални критерии, без да изследва конкретиката, без да изследва дали е налице един конкретен, осезаем, съществен, обществен интерес, който да доминира над това индивидуално право на свободно придвижване. И оттук вече се получи един разнобой в съдебната практика. Първоначално категорично доминираше прилагането на българския закон въпреки очевидния формализъм, който често пъти водеше до нарушение на правата на хората вече в качеството им на граждани на обединена Европа. Слава Богу, в последно време пробиха поне две-три решения на Върховния административен съд, с което се прие, че не може просто заради факта, че срещу дадено лице се води наказателно производство или че той има задължения спрямо трети лица или дори данъчни задължения спрямо държавата, да му се отказва това право на пътуване. На свободно придвижване. Подчертавам, че става въпрос за придвижване само в рамките на Европейския съюз.

Според адвокат Михаил Екимджиев Националната агенция за приходите няма да има право да настоява за забрана за излизане от страната на големите длъжници към хазната.