В. Цветанов: Край на политическите игри в земеделиетo
В. Цветанов: Край на политическите игри в земеделиетo / снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов издаде заповед, според която Държавен фонд „Земеделие” ще бъде поставен под надзор до края на ноември. Причината е неизпълнение на условията, на които той трябва да отговаря като разплащателна агенция.

На държавен фонд земеделие, който е акредитиран като разплащателна агенция за субсидиите от Европейския съюз, е поставен изпитателен срок до края на ноември, в който трябва да се назначат още 150 служители, те да бъдат обучени за работа с разплащанията с европейски средства и да се осигури адекватно функциониране на информационната система, обаяни Валери Цветанов.

Той подчерта, че това няма да попречи на приемането на земеделски проекти и оперирането със средствата на Европейския съюз. Отделно на всеки два месеца на Държавен фонд „Земеделие” ще се прави мониторинг, обясни министърът.

Министър-председателят Сергей Станишев е запознат със заповедта на Цветанов, подписана в късния следобед. По тези въпроси се очаква оперативно заседание на правителството след празниците, защото кабинетът трябва да разреши приемането на още 150 служители и осигуряването на сгради за работата на разплащателната агенция.

Персонални промени в състава на министерството на земеделието и храните се очаква да има до края на май и те ще се отнасят за хората, които не искат да работят по начина, по който се налага в момента, обясни Валери Цветанов. В същия срок се очаква да се структурира и агенция по контрол и анализ на храните. Тя ще е малка структура, която няма да изземе функциите на съществуващите звена в земеделското и здравното ведомство. Край на политическите игри в земеделието, обяви Валери Цветанов.