Увеличават капитала на Българската банка за развитие
Увеличават капитала на Българската банка за развитие / netinfo

Капиталът на Българската банка за развитие ще бъде увеличен с 50-100 милиона лева, за да се подпомогне кредитирането на малки и средни предприятия. Това каза в Банско министърът на финансите Пламен Орешарски, който представи на семинар промените в данъчните закони за следващата година.

Орешарски посочи, че индиректните ефекти в България от световната криза ще са намаляване на притока на чужди капитали, оскъпяване на кредитите и по-нисък икономически растеж през следващата година, в сравнение с този от предишните години, когато ръстът бе над 6 на сто.

През 2009 година се очаква намаление на чуждестранните инвестиции, а от друга страна ще има увеличение на кредитния ресурс, допълни министърът.

Пламен Орешарски подчерта, че засега не се очертава намаляване на бюджетния излишък. Публичните инвестиции ще бъдат 7 процента от брутния вътрешен продукт на страната за следващата година.

Социалният приоритет при разходването на държавни средства остава, като най-много пари през следващата година ще бъдат отделени традиционно за здравеопазване и образование – с 400 млн. лева повече за всяка от сферите.

По време на семинара бе коментиран и по-високият актив на цигарите от следващата година. Средно с 60 ст. се очаква да скочат цените на най-масово продаваните цигари. Предвижда се да бъде въведен долен праг на акциза, който ще засегне ней-евтините цигари в България – тези, които струват между 2 лева и 2,30 лева. Тази директива може да влезе в сила най-рано през 2010 година.