US Конгресът одобри проектозакон за борба с промените в климата
US Конгресът одобри проектозакон за борба с промените в климата / netinfo

Американският Конгрес вчера пренебрегна опасността от президентско вето и одобри първия законопроект за борба с глобалното затопляне, предвиждащ за първи път от 30 години насам по-високи стандарти за автомобилните горива, пише днес британският вестник "Гардиън".

В подкрепа на законопроекта гласуваха 235 депутати, а 181 бяха против него. Той предвижда налагане на изискване за намаляване на разхода на гориво за новите автомобили с 40 на сто до 2020 г. Веднага след одобряването на законопроекта Белият дом заяви, че ще наложи вето върху него. "Това е неправилен подход", гласи съобщение на Белия дом.

Враждебният отговор противоречи на неотдавнашните твърдения на Белия дом в навечерието на конференцията в Бали, че президентът Джордж Буш е загрижен за опасността от климатичните промени, отбелязва "Гардиън".

Демократите в Конгреса превърнаха приемането на законодателство за климатичните промени в един от основните си приоритети - до такава степен, че настояват коледните елхи да бъдат украсявани с енергоспестяващи лампички, отбелязва изданието.

Одобреният вчера законопроект може да бъде гласуван в Сената най-рано в събота. Очаква се броят на сенаторите, гласували "за" и "против", да бъде почти равен.

Законопроектът предвижда до 2020 г. енергийните компании да произвеждат 15 на сто от електроенергията чрез използване на възобновяеми източници като вятъра и слънчевата енергия. Той ще насърчи използването на енергоспестяващи крушки. В него са предвидени и малки месечни възнаграждения за хора, които ходят на работа с велосипеди.