Управляващите искат замразяването на пенсионните условия да е само за година
Управляващите искат замразяването на пенсионните условия да е само за година / снимка: БГНЕС
Управляващите искат замразяването на пенсионните условия да е само за година
68978
Управляващите искат замразяването на пенсионните условия да е само за година
  • Управляващите искат замразяването на пенсионните условия да е само за година

Ще бъде предложено отпадане на текста, който определя замразяване на условията за пенсиониране за неопределен период от време в Кодекса за социално осигуряване, съобщи социалният министър Хасан Адемов.

Той припомни, че волята на правителството е това замразяване да продължи само една година, и това е изразено във вече приетия закон за бюджета на държавното обществено осигуряване. Във връзка с понижения рейтинг на страната ни, посочен от агенцията „Стандарт енд Пуърс", и посоченият като причина висок дял на дълготрайно безработните, министър Адемов обясни, че в момента все повече трайно безработни се регистрират в бюрата по труда и това покачва нивото на безработицата.

В сряда социалната комисия в парламента одобри поправка в Кодекса за социално осигуряване, според която от 1-ви януари догодина възрастта и стажът за пенсия се замразяват за неопределен период от време. Именно за този текст ще се предложи да отпадне, тъй като в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, обнародван в Държавен вестник, вече е записан период от 1 година. "Това е волята на правителството и аз съм убеден, че това ще бъде решението на Народното събрание", каза министърът.

Колкото до отхвърлената засега възможност за пенсиониране при недостиг на до 2 години стаж или възраст Адемов потвърди позицията си, че е против тази възможност. Социалният министър посочи още, че високата безработица не може да е единственият проблем, който да влияе върху рейтинга на България. По данни на Агенцията по заетостта нивото на безработица към ноември е 11.5 процента и е леко повишено заради края на сезонната заетост и на други програми и мерки за осигуряване на работа.