United Fiber
United Fiber
• United Fiber притежава 60 000 км оптична мрежа в 4 държави от ЕС: Гърция, България, Хърватия и Словения.
• Последно поколение високоскоростни мрежи достигат до 3.6 милиона домакинства и свързват Европа с Близкия изток и Азия, отговаряйки на високото търсене на пазара за високо капацитетни свързаности между отделните държави.
• Това е стратегически ход, в унисон с тенденцията и фокуса върху разрастването и изграждане на оптични мрежи и инфраструктури.
• United Group стартира амбициозен проект за изграждане на директна оптична кабелна свързаност между Атина и Солун, като част от United Fiber Гърция. Инвестиционният план на United Fiber е 450 милиона евро (2024-2028 г.).
• Дейностите по продажба на едро на инфраструктура се осъществяват от UGI.


След успешното създаване на United Fiber в Гърция през 2021 г., United Group продължи да обединява своето портфолио от инфраструктурни активи в ЕС (България, Хърватия и Словения) под марката United Fiber.

С регистрацията на новосъздадената компания в Словения през март 2024 г., която ще бъде последвана от България и Хърватия до края на тази година, Групата се фокусира върху по-нататъшното ускоряване и засилването на инвестициите си в тези важни локации. Последно поколение високоскоростни мрежи свързват Европа с Близкия изток и Азия, отговаряйки на търсенето на пазара за високо капацитетни свързаности в ключовите страни от Групата.

Ултра бързият и надежден интернет отговаря на голямото търсене от страна на крайните потребители и бизнес клиентите в Югоизточна Европа.

Желко Батистич, вицепрезидент „Технологии“ на United Group: „В United Group знаем как да изградим и внедрим най-съвременни фиксирани мрежи и инфраструктури. През 2000 г. поставихме началото в Сърбия и две десетилетия по-късно притежаваме най-голямата оптична мрежа в Югоизточна Европа. Само в четирите страни от ЕС - Гърция, България, Хърватия и Словения - United Group притежава 60 000 км опорна мрежа. Нашата съвременна високоскоростна мрежа на тези пазари достига до 3.6 милиона домакинства. Към момента изпълняваме нашия план за осигуряване на свързаност за нови 475 000 домакинства през 2024 г., като ще продължим със същото темпо и през следващите години. Нашата визия е да се превърнем в предпочитаната компания както за индивидуални, така и за бизнес клиенти, и предпочитания партньор за публичния сектор и да помогнем за дигитализирането и развитието на страните. Обединяването на инвестициите с дейностите по изграждане на нови мрежи в United Fiber ще ни позволи да се разгърнем допълнително, създавайки синергии, които ще изведат нашите инвестиционни възможности на следващото ниво. Благодарение на обособените си екипи от експерти в техническите звена, поддръжката и продажбите, ние ще предложим още по-добро обслужване на нашите клиенти.“

United Fiber Гърция има важна роля в прилагането на стратегията за развитие на инфраструктурата на Групата. Компанията успя да ускори разрастването си в Гърция, като увеличи покритието на собствената си оптична (FTTH) мрежа (спрямо 8% национална), предлагайки ултра бърза свързаност.

В България Групата притежава най-голямата оптична мрежа в страната, достигаща до 50% от всички домакинства, и има план за разширяването ѝ до 67%, до 2028 година.

В Хърватия около 80 000 домакинства се добавят всяка година, като целта е да се достигнат 40% от всички домакинства в страната, до 2028 година. В Словения Групата притежава втората по големина високоскоростна мрежа, която покрива около 50% от всички домакинства в страната.

Нов инфраструктурен проект на United Fiber, който предвижда разполагането на наземен кабел, свързващ Атина със Солун, както и Югоизточна Европа с ключови точки в Западна Европа. Проектът, който се планира да бъде завършен през 2025 година, ще подсили съществуващите връзки с Турция и Близкия изток, укрепвайки съществуващата връзка с България, и ще подпомогне плановете за подводния кабел в Егейско море между Гърция и Турция.

Цялата дейност по продажби на едро на United Group, включително глас, данни, мобилни устройства и роуминг, се осъществява от UGI. Само три години след стартирането си, UGI успя да привлече едни от най-големите доставчици на свързаност и технологии да изберат United Group за осигуряване на необходимата им инфраструктура и свързаност в региона.  UGI отговаря и за продажбите по трасето Атина - Солун.

Паоло Фичини, главен изпълнителен директор на UGI: „Със създаването на това напълно ново трасе, United Group осезаемо демонстрира своя ангажимент да се превърне в най-големия доставчик на оптични мрежи в Югоизточна Европа, повишавайки конкурентоспособността, създавайки нови инвестиционни възможности и ускорявайки дигиталната трансформация на всички участващи страни. Проектът ще отговори на нарастващото търсене в резултат на значителните инвестиции в нови центрове за данни в региона, както и на нови подводни кабели на южната граница в Гърция.“