Украйна ще плаща на Русия по 240-250 долара за 1000 куб. м газ?
Украйна ще плаща на Русия по 240-250 долара за 1000 куб. м газ? / снимка: БГНЕС

Председателят на украинския парламент Володимир Литвин съобщи, че бившата съветска страна ще плаща на Русия средно по 240-250 долара за 1000 куб м газ през 2009 г., съобщи украинската агенция УНИАН.

Литвин заяви, че е направил изчисленията, след като разговарял с ръководителя на украинската държавна компания Нафтогаз преди очакваното подписване в Москва на споразумението за възобновяване на газовите доставки от премиерите на двете страни. „Приблизителната цена тази година, ако споразумението бъде подписано, ще бъде в рамките на 240-250 долара“, съобщи Литвин на пресконференция. През 2008 г. Украйна плащаше 179,5 долара. Литвин обясни, че цената ще бъде изчислена като се вземе предвид очаквания спад както на цената на газа, така и на петрола. „Надявам се, че ще постигнем това, което бяхме набелязали в началото“, заяви той. До този момент нито една страна не е споменала конкретна цена преди очакваното подписване на споразумението днес, пише БГНЕС.

Междувременно руският премиер Владимир Путин проведе телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, в който призова ЕК да съдейства за юридическото оформяне на постигнатите с Украйна договорености по газови проблем. Това съобщи Интерфакс, позовавайки се на прес-секретаря на Путин, Дмитрий Песков.

Според Песков Путин и Барозу са разменили мнения относно ситуацията около уреждането на газовата криза. Путин е поискал ЕК да съдейства за юридическото оформяне на договореностите между Москва и Киев, постигнати по време на срещата му с украинския премиер Юлия Тимошенко.