Търсят изпълнител за отсечка от третия лъч на столичното метро
Търсят изпълнител за отсечка от третия лъч на столичното метро / снимка: БГНЕС
Търсят изпълнител за отсечка от третия лъч на столичното метро
71491
Търсят изпълнител за отсечка от третия лъч на столичното метро
  • Търсят изпълнител за отсечка от третия лъч на столичното метро

Столичното общинско дружество "Метрополитен" обяви обществена поръчка за избор на изпълнители за част от третия лъч на метрото в София - от бул. "Владимир Вазов" до пазара в кв. "Красно село". Отсечката е дълга 7 километра и е със 7 метростанции. По проект целият трети метродиаметър е от "Горна Баня" до жк. "Васил Левски". По цялото трасе на третия лъч ще бъдат изградени общо 19 метростанции. Очаква се метродиаметърът да струва около 1.4 млрд. лв. и проектът да бъде финансиран по Оперативна програма "Транспорт" в следващия програмен период.

Отсечката, за която вече се търси изпълнител, е с одобрено финансиране от Европейската комисия, твърдят от Столичната община. По 7-километровия участък ще има 7 метростанции - пазарът на "Красно село", кв. "Белите брези" при ул. "Кюстендил", кръстовището на бул. "Гешов" и бул. "България", Медицинска академия, НДК, бул. "Васил Левски" и Орлов мост.

Потенциалните кандидати за първата част от отсечката ще станат ясни на 29-ти май. В обществената поръчка не е назована цена, но предположенията са, че първата отсечка ще струва около 400 милиона лева. Дължината на целия трети лъч на метрото с бъдещите отклонения ще бъде 16,5 километра, а спирките ще са 19. От „Метрополитен" прогнозират, че след изграждането му, потокът от пътници в подзечната железница ще се увеличи със 162 000 души дневно. Очаква се още около 50% от клиентите на масовия градски транспорт да го заменят с подземен, а автомобилният трафик да намалее с 35%. По план третият лъч трябва да бъде завършен до 2018-та година.