Туризмът ни тръгнал надолу, според браншова организация
Туризмът ни тръгнал надолу, според браншова организация / netinfo

През тази година летният сезон е първият, в който българският туризъм тръгна надолу. Регистрираният растеж на туристи е манипулиран. Това заяви пред журналисти Любомир Попйорданов, председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм.

„България е изоставена от собствените си туроператори. Растящият брой туристи са маргинални. Регистрира се отрицателно салдо. Крановете, чалгата, бетоновозите са продуктите, с които се олицетворява имиджът на българския туризъм”, каза още Любомир Попйорданов.

Илка Секулова от Коалиция „За да остане природата в България”, представи изследване, според което големите инвестиционни проекти в зимни курорти не са рентабилни и нямат печалба.

Свилен Овчаров, който е независим адвокат, каза, че с масовия туризъм се свръзва мафията в България, и по точно мафията в строителството. Според него в зимните курорти се изсичат законни гори заради ски писти, които са прикрити като противопожарни просеки. Според него държавата трябва да подкрепи алтернативния бутиков туризъм.