Трайков: Очаква ни една хубава година
Трайков: Очаква ни една хубава година / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че през тази годна предстои да бъдат завършени много неща в ресорите, с които той е ангажиран.

Навлизаме в решителна фаза в голям брой от големите проекти, по които работим, допълни Трайков. "Започнахме възстановяване на икономиката, има и важни сектори, където трябва да се видят хубавите неща, това е свързано с вътрешното управление. Очаква ни една хубава година", подчерта икономическият министър пред БНТ.

"Прогнозата ми се основава на резултатите от анализи, всички те показват прогнози за ръст между 3,6 или 3,7%. Вариант Б е да има по–малък ръст, когато има по-малък ръст, има по-малко приходи. Време е да започнем да инвестираме и да потребяваме повече", категоричен бе Трайков, цитиран от БГНЕС.

Във връзка със задлъжнялостта на топлофикациите към "Булгаргаз", Трайков каза, че решението е инвестиции в съвременни технологични решения. "Собствениците на топлофикациите трябва да решат как да дойдат тези инвестиции", заяви Трайков. Основната причина за неплащането на сметките на топлофикация са ниските доходи на хората, каза Трайков. Според него, има случаи, в които топлофикациите се развиват добре. "Решението е винаги в това топлофикационните дружества да бъдат ефективни. Това какво е направил един кмет е много важно, ако резултатът от действията му е постигане на устойчивост в развитието на дружеството. И "Топлофикация - София“, и "Топлофикация-Шумен” са се ангажирали с план за изплащане на задълженията си. Това е единствената причина те да работят", категоричен бе Трайков.

По отношение на енергийните проекти, Трайков коментира, че големите енергийни теми са по-свободен пазар, където потребителите да имат възможност да избират конкурентни оферти на доставчиците на енергия. "За "Южен поток" върви процесът на предпроектното проучване, то ще бъде готово през пролетта", заяви Трайков. Относно АЕЦ "Белене" Трайков каза, че ще стане ясно дали ще се строи, когато имаме осъвременени разчети и структурираното финансиране. "От това как се развиват цените на въглеродните емисии, зависи дали ще бъде печеливш проектът "Белене" или не. Ние правим нещата постепенно. Когато бъде осигурено финансирането, ще има проект, ако не бъде осигурено финансирането, няма да има проект", подчерта икономическият министър.

Трайков заяви още, че с руснаците "понякога комуникацията е мудна, не реагират на време. Нещата не са лесни. Аз няма да позволя да се вземат стъпки, които не са добре обосновани". "При цена около 5 милиарда, финансирането ще бъде осигурено сравнително лесно. Това е цената, която по моя преценка отговаря на нашите интереси", каза Трайков.