Телефонен разговор Борисов – Путин има, отговор за Белене - не
Телефонен разговор Борисов – Путин има, отговор за Белене - не / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Премиерите на България и Русия Бойко Борисов и Владимир Путин са провели телефонен разговор за икономическите и политическите отношения между двете страни, съобщиха от правителствената пресслужба. По време на разговора се очакваше Борисов да обяви позицията на страната ни по бъдещето на проекта АЕЦ "Белене". В оскъдната информация, изпратена до медиите обаче, не се съобщава дали темата е засегната и какъв е бил резултатът от разговорите. Единственото, което се съобщава, е че "в удобно за него време, Бойко Борисов ще информира българския президент Росен Плевнелиев и депутатите от Народното събрание за резултатите от разговора".

От встъпването си на власт досега позицията на българското правителство е, че проектът няма да се осъществи без стратегически чуждестранен инвеститор. От миналата седмица новият енергиен министър Делян Добрев непрекъснато повтаря, че позицията на страната ни ще бъде окончателна, когато стане готов докладът на консултанта по проекта - британската банка HSBC.

Добрев бе категоричен, че за това ще ни е необходимо ново удължаване на срока, който изтича на 31 март. "Росатом" вече декларира готовността си за такова, но поиска гаранции от страната ни.