/ ThinkStock/Getty Images
На стоянките в столицата има място за около 10% от таксиметровите коли
Таксиджии протестират с картонени табели и жълти лепенки заради злоупотреби със стоянките
99776
Таксиджии протестират с картонени табели и жълти лепенки заради злоупотреби със стоянките
  • Таксиджии протестират с картонени табели и жълти лепенки заради злоупотреби със стоянките
С бутафорни картонени табели за „такси“ и жълти лепенки водачи на такси в столицата се опитват да привлекат вниманието на хората към проблема с неправомерното паркиране на автомобили на стоянките им. Общината пое ангажимент да се грижи за стоянките, но не го изпълнява, заяви за Дарик един от организаторите на акцията Красимир Цветков.
 
Цивилни автомобили паркират на стоянките, а таксиметровите автомобили се налага да престояват на нерегламентирани места, където подлежат на санкции, посочи той.
 
По думите му в София има около 6700 таксита, а само за 10% от тях има места на стоянките. Определените от общината места за престой на такситата са малко, част от тях се закриха, а други са на места, където рядко би минал клиент, добави Цветков и сподели още, че водачите на облепени с жълти стикери автомобили са приели акцията с чувство за хумор и разбиране.
 
Столичният кмет Йорданка Фандъкова застана зад исканията за отстраняване на неправилно паркиралите на стоянките автомобили. "Непрекъсната битка е, разчитаме на по-активната работа на "Пътна полиция", заяви тя.
 
Таксиджии със своя акция срещу автомобилите, спиращи на стоянките им

По-наболял дори от проблема с постоянно заетите от неправомерно паркирали автомобили стоянки, е проблемът с липсата на минимални тарифи, който води до дъмпинг, изтъкна Красимир Цветков.
 
Йорданка Фандъкова уточни, че по закон ангажимент към минималните тарифи има Общинският съвет. "Полагат се усилия, за да се достигне до най-справедливата и възможна минимална тарифа, но не разполагаме с национална методика, чрез която да стигнем до тази себестойност", заяви председателят на транспортната комисия в общината Екатерина Йорданова.
 
Красимир Цветков обаче не е оптимист, че ще има воля от страна на общинския съвет за определяне на минимални тарифи. Затова от началото на следващата седмица част от таксиметровите шофьори са готови на протест заради бездействието на общината по отношение на въвеждането на минимални тарифи, които да предотвратят нелоялната конкуренция и дъмпинга.