Съвет ще контролира чумата по свинете
Съвет ще контролира чумата по свинете / netinfo

Министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил издаде заповед за създаването на Съвет по контрола и премахването на болестта класическа чума по свинете. Съветът ще бъде оглавен от доц. Жеко Байчев, генерален директор на

Националната ветеринарномедицинска служба, заместник-председател е д-р Паскал Желязков, зам.-генерален директор на НВМС. В Съвета ще участва също д-р Хинрих Майер Жарболе, съветник по ветеринарните въпроси на министъра на земеделието и продоволствието, експерти от НВМС, от Националния диагностичен научно-изследователски институт, браншови организации и собственици на свинекомплекси.

Съветът ще има работни съвещания, на които ще се отчитат взетите вече мерки през месеца и ще се набелязват нови за профилактика и контрол на болестта.

До септември България няма право да продава свинско месо на общия европейски пазар заради продължаващите проверки по контрола върху чумата. Преди повече от година като ангажимент към ЕС страната преустанови ваксинацията на животните срещу заболяването, което също беше условие да се разреши износа на месо и продукти от него.