Съставки на храни, които могат да причинят нежелани реакции – върху етикета
Съставки на храни, които могат да причинят нежелани реакции – върху етикета / netinfo

На етикетите на храните ще се изписват съставките, които могат да предизвикат неблагоприятни реакции при някои хора – това реши правителството, като одобри промени в Наредбата за етикетирането и представянето на храните. Документът влиза в сила от 31 май тази година.

С него се определя списък на хранителни съставки, които трябва да бъдат обозначавани на етикета на храната, тъй като биха могли да причинят неблагоприятни реакции при податливи хора. Това са зърнени храни, съдържащи глутен, ракообразни и продукти от тях, яйца и яйчни продукти, риба и рибни продукти, фъстъци и фъстъчени продукти, соя и соеви продукти, мляко, ядки, целина, синап, сусамово семе и други.

Предвидена е възможност за изключване от списъка на някои съставки, ако за тях е установено с научни доказателства, че няма вероятност да причинят неблагоприятни реакции при хората. Например от соевите продукти се изключват напълно пречистените соеви масла.