Съкращават 2500 служители за година в държавната администрация
Съкращават 2500 служители за година в държавната администрация / снимка: Sofia Photo Agency
Съкращават 2500 служители за година в държавната администрация
31380
Съкращават 2500 служители за година в държавната администрация
  • Съкращават 2500 служители за година в държавната администрация

През следващата една година ще бъдат закрити 22 държавни структури и ще бъдат съкратени около 2500 служители – това предвижда планът за преструктуриране на държавната администрация, който беше гласуван днес от съвета за административна реформа. На финала на реформата, която ще продължи и догодина, администрацията, наследена от времето на Тройната коалиция, ще бъде с 30 процента по-малка, заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Планът предвижда още сливане и преобразуване на агенции, а над половината от бъдещите съкращения ще обхванат министерството на земеделието. Намалена ще бъде числеността на българската армия, както и броят на българските посолства в чужбина. Така правителството очаква да спести около 250 милиона лева на годишна база.

Сред министерствата с най-много предстоящи съкращения са военното и външното министерство. Министър Аню Ангелов предвижда намаляване на щатната администрация с 472 души и съкращаване на близо 300 служители от щабовете на видовете въоръжени сили. Армията също ще бъде намалена, като целта е да се осигурят повече пари за модернизация и текущи разходи, обясни Ангелов. „Въпросът е да се направи такова преструктуриране, че въоръжените сили да могат да изпълнят своите задачи с оптималния състав, какъвто те трябва да имат”, обясни той.

По думите на министър Ангелов реформата не е съгласувана с президента Георги Първанов. За сметка на това министерството на външните работи е съгласувало с президента предстоящото закриване на някои от посолствата ни в чужбина. „Нямаме възражения, нямаме принципни различия по основните въпроси на реформата”, каза началникът на политическия кабинет в министерството Валери Рачев.

Все още не е ясно колко посолства ще бъдат закрити, но за разглеждане са поставени 25. По думите на Рачев това ще доведе до съкращаването на около 300 служители. Част от агенциите към земеделското министерство ще бъдат преструктурирани, а агенцията за борба с градушките ще бъде превърната в търговско дружество.

Здравният министър Анна-Мария Борисова обяви, че до края на септември ще бъде подготвено сливането на районните центрове по здравеопазване и регионалните инспекции по общественото здраве. Това ще спести около 4 милиона лева за година.

Не станаха ясни бъдещите реформи в МВР и министерството на културата, но по думите на вицепремиера Дянков двете ведомства са си поставили амбициозни цели.

Прочетете повече