Съдът решава дали Microsoft нарушава антимонополните закони на ЕС
Съдът решава дали Microsoft нарушава антимонополните закони на ЕС / netinfo

Първоинстанционният съд към Съда на европейските общности в Люксембург днес ще се произнесе дали американският компютърен гигант Microsoft („Майкрософт”) нарушава антимонополното законодателство на Европейския съюз, в което го обвинява Брюксел, предаде БТА, като се позова на Франс прес.

На 24 март 2004 година Европейската комисия (ЕК) наложи рекордна глоба от 497,2 млн. евро (около 612 млн. долара) на Microsoft заради "злоупотреба с доминиращо положение" на европейския пазар и поиска от софтуерния гигант да промени практиките си.

За предприятие като Microsoft обаче, което печели милиарди, не глобата е проблем, а претенциите на Комисията срещу търговската му стратегия. ЕК иска Microsoft да предостави информация на своите конкуренти, за да могат техните продукти да бъдат съвместими с операционната система Уиндоус.

Каквото и да бъде решението на съда в Люксембург, твърде малко вероятно е то да подпише смъртната присъда на европейската сага на Microsoft, отбелязва АФП. Компанията и ЕК ще разполагат след това с два месеца и десет дни, за да обжалват решението на Първоинстанционния съд пред СЕО.