Световните цени на пшеницата чупят рекорди
Световните цени на пшеницата чупят рекорди / netinfo

Цените на зърнените култури на световните стокови борси достигнаха рекордни стойности. Експертите се опасяват, че това може да доведе до поскъпване на хлебните изделия, отбелязва Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Лошото време в основни страни производителки на зърнени култури доведоха до намаляване на доставките на пшеница, докато търсенето й нараства. Бързото покачване на цените на зърнените култури се очаква да се отрази на потребителите. Те водят след себе си повишаване на цените не само на хлебните изделия, но и на месните и млечните продукти, защото фермерите се опитват да компенсират увеличените разходи за фураж.

В началото на август американски официални представители предупредиха, че запасите на пшеница в света ще намалеят до най-ниското ниво за последните 26 години. Канадските власти обявиха, че заради сушата реколтата от зърнени култури ще бъде по-ниска с 20 процента. Австралия, третият по големина производител на пшеница в света и основен доставчик за азиатските държави и Южна Америка, предупреди, че очаква по-ниска реколта заради необичайно топлата пролет. В Китай очакват 10 процента по-слаба реколта заради наводненията и сушата. В бързоразвиващите се държави като Индия обаче търсенето нараства. Затова се увеличават и цените.

В четвъртък на Чикагската стокова борса цената на пшеницата достигна 7,44 долара за бушел. Във Великобритания цената достигна почти 200 паунда за тон пшеница. Това е почти два пъти по-скъпо, отколкото през миналата година. Представител на Световната програма по прехраната на ООН предупреди, че в новите условия бюджетът на организацията няма да стигне за помощ на всички пострадали от стихийните бедствия и капризите на времето.