Стойнев: През септември ще има промяна в цената на въглищата
Стойнев: През септември ще има промяна в цената на въглищата / снимка: БГНЕС, aрхив

През септември ще бъде повишена цената на въглищата, каза енергийният министър Драгомир Стойнев пред Нова телевизия. Той поясни, че цената им не само че не е променяна през последните три години, но дори е била намалена. Вчера миньорите заплашиха с протести заради състоянието на въгледобива и неизпълненото обещание на кабинета досега да се вдигне цената на въглищата.

Министър Стойнев напомни, че добивът е увеличен, за да има работа за миньорите. „Няма да има съкращения и миньорите ще си получат заплатите", увери той и добави, че този отрасъл трябва да се реформира и либерализира. „Моята задача е да спася системата, а след това трябва да има конкретни политики", категоричен беше министърът.

По думите му или се прави стъпка назад и цената на тока се понижава, за да се спаси системата, или напред и системата затъва. „Всичко трябва да става плавно. Намалихме цената на електроенергията с близо 5%, като и намаление на цента за индустрията, което никога не се е случвало. Постигнахме отпушване на износа и веднага той се вдигна. Винаги съм се чудил защо ГЕРБ предприеха тази политика да сложат бариера на износа на електроенергия? Така се увеличава и работата на миньорите", категоричен беше Стойнев.

На въпрос защо тогава плашат със стачки той каза, че те са в правото си да протестират. „Това е от повече три години. Заварвам система, в която дълговете са се увеличили с 1.5 млрд. лева. Аз гледам напред и искам да спасим системата", каза Стойнев.

Относно строителството на АЕЦ „Белене" Стойнев каза, че вече има арбитраж, топката е в парламента, той е замразил проекта. „На този етап нямаме действия, които да водят до реализация на проекта", каза Стойнев.