Стартът на екозавода няма да намали такса смет в Пловдив, може да я увеличи
Стартът на екозавода няма да намали такса смет в Пловдив, може да я увеличи / netinfo

Такса смет няма да падне след старта на екозавода в Шишманци, дори е възможно и да се вдигне, ако не бъдат предоговорени исканите 29 лева на тон боклук от частния консорциум, който ще бъде оператор на предприятието. Това става ясно от разчетите по 4-те варианта за стойността на таксата, които се подготвят от дирекция „Екология”.

Ако коментираната преди 3 години цена за преработка на отпадъка не бъде свалена, това ще означава общината годишно да плаща близо 3,5 млн. лева за същото количество, за което сега превежда 700 хиляди годишно на оператора на сметището в Цалапица. Предстоят преговори, цената може да падне и наполовина, коментира главният еколог Христо Минков. Той обаче прогнозира, че такса смет догодина ще бъде индексирана поне с процента на тазгодиишната инфлация, която до момента е около 6%. Новият заместник-кмет по стопанската политика Александър Константинов заяви, че най-оптимистичният вариант е запазване на сегашния размер на такса смет като абсолютна сума.

В разчетите ще бъде калкулирано и изплащане на строителството на претоварна станция за боклука, която ще се изгражда в Пловдив. Най-евтиният вариант за изграждане на 2 бункера, в които ще изсипват сметта машините на „Чистота” и оттам тя ще се товари на вагони до Шишманци, е 1 млн. лева. Вече има набелязани 2 площадки за жп-терминала в промишлените зони на града, в близост до които няма жилищни сгради, каза Минков, но отказа да ги посочи. Проектирането ще започне до седмица, тогава се очаква и отговор от БДЖ за наемната цена на 8-10 жп-вагона, с които боклукът ще се извозва нощем. Той няма да престоява повече от 12 часа в бункерите и няма никаква екозахлаха за пловдивчани, подчерта главният еколог.