Станишев: Поведението на кабинета прилича на играта „Тука има, тука няма”
Станишев: Поведението на кабинета прилича на играта „Тука има, тука няма” / снимка: Sofia Photo Agency Юлиана Николова

Поведението на българското правителство прилича на играта "Тука има, тука няма", това заяви бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев по повод решението на кабинета да се откаже от намерението част от фискалния резерв да отиде в търговските банки. Станишев определи идеята като екстравагантна и изрази удовлетворение, че правителството е взело решение да не пипа фискалния резерв. 

"Разбира се, хубаво е, че се отмятат от тези екстравагантни идеи, но това показва цялостният стил на поведение на българското правителство, което прилича на своеобразна игра – "Тука има, тука няма”, и това се превръща в една системна практика", обясни лидерът на социалистите. 

Формирането на фискалния резерв на българската държава започва от 1997 година и има пряко отношение към гарантирането на валутния борд, гарантира стабилността на българската национална валута и защитава доходите от трусове, каза бившият премиер.

"Радвам се, че се отметнаха от тази идея, но ако министърът на финансите може по такъв безотговорен начин да дава послания в публичното пространство, какво трябва да очакваме от него в бъдеще", попита Станишев.