Станишев: Наблюдава се тенденция на спад на инфлацията
Станишев: Наблюдава се тенденция на спад на инфлацията / снимка: Sofia Photo Agency

За първите четири месеца от годината се наблюдава тенденция към намаляване на инфлацията, според данни на Националния статистически институт, заяви министър-председателят Сергей Станишев. По думите му правителството внимателно следи тези процеси, предстоят и разговори с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Сергей Станишев подчерта, че на срещата с министър Димитров ще бъде направен анализ на състоянието на цените, нивото на инфлацията и за това какви мерки евентуално могат да се предприемат от страна на правителството.

Би трябвало и министърът на икономиката и енергетиката да води разговор с ДКЕВР по отношение на цените на тока, тяхната обоснованост, така че този диалог ще продължи постоянно, каза премиерът.

Станишев допълни, че в рамките на този година трудно може да се мисли за намаляване на ДДС, тъй като това трябва да се случи след задълбочени анализи. „Всяка една икономическа мярка трябва да бъде премислена, защото трябва да се отчете как влияе това върху постъпленията на държавния бюджет”, обясни Станишев.

Премиерът каза още, че страната ни категорично не е заплашена от налагане на санкции за откриването на телефон 112. По думите му сроковете се спазват и България изпълнява поетите ангажименти. „В това число вече са избрани и сградите, има определен щат, вкарва се техника. Аз мисля, че амбициозната програма ще позволи съвсем навреме решим този проблем. Така че нямайте толкова страхове”, успокои министър-председателят.