ССБ: Инвеститори мигрират от фондовите към стоковите пазари
ССБ: Инвеститори мигрират от фондовите към стоковите пазари / снимка: DarikFinance.bg

Няма борсово търгувана стока от групата на храните и суровините, която да не е поскъпнала през 2010-та година. За пример, пшеницата е скочила с над 60% до 360 лв. за тон, ръстът при маслодайният слънчоглед е от 70% до 950 лв. за тон, като аналогична е ситуацията при горивата и металите. Това показва анализът на Софийската стокова борса, която отчете 30% ръст на оборота си до 402 млн. лв. през миналата година.

Според Васил Симов, изпълнителен директор на борсата, причина за поскъпването на храните и суровините е ръстът на потреблението, но фактор са и големите инвестиционни фондове, които се пренасочват от борсите за акции към стоковите пазари. Eто какво обясни Симов:

Тъй като през 2009-а и 2010 година вложенията в редица акции и най-вече в недвижими имоти не носеха нужния успех, всички големи играчи на пазара наблюдаваха под лупа движението на цените на стоките на международните борси и видяха, че при тях нормата на печалба преминава 20,30 и повече процента на година, така че вложенията в основните зърнени култури - пшеница, царевица, слънчоглед, ечемик, вложенията в някои цветни метали, вложенията в горива, защо не в петролни фючърси, също докараха добра печалба през 2010 година на големите инвестиционни фондове.

Докога ще продължи това и как ще свърши трудно може да се каже. По-скоро трябва да се настроим като мислене и анализ за по-високо производство най-вече на хранителни продукти, на зърно, оттам да се настроим и за по-активна консумация в количествено отношение, за да може цените да не растат така главоломно нагоре. Един от факторите за обуздаване скока в цените на хранителните стоки е по-голямото производство.

 

Повече четете ТУК