Спряха работата на оценители на проекти за иновативни предприятия
Спряха работата на оценители на проекти за иновативни предприятия / снимка: Sofia Photo Agency

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров спря работата на оценителната комисия по проекта "Подкрепа за създаване и развитие на стартиращи иновативни предприятия", съобщиха от икономическото ведомство. Причина за това е забавянето в оценката на получените проекти и необоснованото отхвърляне на 40 процента от тях още на етапа, в който се проверява формалното съответствие на предложението. Очаква се в рамките на няколко дни да бъде назначена нова комисия, която отново ще разгледа подадените проекти.

По тази процедура одобрените проекти ще получават безвъзмездна финансова помощ, за създаване на иновативни предприятия. Процедурата е стартирана още на 17 октомври 2007 година.

Пред Дарик от министерството уточниха, че общо 104 предприятия са подали проекти, като максималната сума, която биха могли да получат е 391166 лева. За 2007 година предвидените европейски средства по тази програма са за 4 млн. евро, а за тази година се очаква сумата да бъде 4,5 млн. евро, но все още няма решение по въпроса.

В оценителната комисия влизат експерти, които работят в Агенцията за малки и средни предприятия, научи още Дарик. Работата на оценителната комисия следи дирекцията „Европейски фондове за конкурентноспособност” в МИЕ, която е на пряко подчинение на министъра.

Един от проблемите за забавянето е, че срокът за разглеждане на подадените от фирми проекти не е фиксиран, поясниха от икономическото ведомство. Според негови експерти целта е сроковете да бъдат наваксани с назначаването на нова оценителна комисия и парите както за 2007-ма, така и за 2008 година да бъдат разплатени по одобрените проекти до края на тази година.

От министерството са категорични, че от страна на Европейската комисия засега не се предвиждат санкции за забавянето.