Спорове за пари помрачават Европейския съвет в Брюксел
Спорове за пари помрачават Европейския съвет в Брюксел / снимка: БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън прекъсна срещата на върха на ЕС, за да поиска извънредна среща на финансовите министри във връзка с искане на Брюксел на допълнителни 2,1 милиарда евро от Лондон, разкри запознат източник.

Искането на Камерън идва часове след съобщението на Еврокомисията съобщи, че Великобритания трябва да плати парите, равняващи се на 2,6 милиарда долара, въз основа на нови бюджетни правила, тъй като икономиката й процъфтява, а тази на Европа е в стагнация. "Той направи изявление по време на съвета", заяви източник на британското правителство, имайки предвид срещата на Европейския съвет в Брюксел.

"Те обсъдиха въпроса. Камерън заяви, че е необходима дискусия на 28-те финансови министри, среща на финансовите министри за обсъждане на въпроса", допълни източникът. Срещата на финансовите министри трябва да се състои на по-късна дата, уточни източникът и добави, че Камерън останал на срещата за допълнителни дискусии относно европейската икономика, пише БГНЕС, като се позовава на АФП.

Друг британски източник заяви, че Камерън се противопоставил на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу по въпроса. "Премиерът каза на Барозу, че няма представа за последиците" от искането, каза източникът. Британски източници заявиха, че Камерън ще работи с холандския премиер Марк Рюте, чиято от чиято страна също бяха поискани допълнителни пари, за да оспорят искането.