София ще бори замърсяването на въздуха с модернизация на градския автопарк
София ще бори замърсяването на въздуха с модернизация на градския автопарк / Darikradio.bg

Голямото предизвикателство на София като голям град е чистотата на въздуха. Това каза в предаването "Седмицата" по Дарик кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

По думите й факторите за замърсяване на въздуха в столицата са два. "Единият безспорно е трафикът и автомобилите, а другият, който наистина е водещ, вече е битовото отопление, особено в периферията на града", заяви Фандъкова.

Строежът на метрото промени движението в столицата за две години

"Това, което правим в последните години, е да инвестираме в подобряване на градския транспорт. Изградихме 21 км метро за последните шест години, продължаваме със строителството на метрото и в същото време продължаваме мащабна програма за модернизация на градския транспорт", коментира още Фандъкова.

Буферни паркинги на Централна гара и Националния стадион до края на годината

По думите й след като вече в голяма степен тролеите са подменени с нови са доставени и първите нови трамваи и автобуси.

"Тази година очаквам да бъдат доставени още 110 нови автобуса и само след няколко дни да внесем в СОС новата програма за модернизация на автобусния парк, която предполага през 2019 г. да сведем средната възраст на автобусите да е под 7 години. Предвиждаме още тази година да започне процедура за още 30 нови автобуса", заяви Фандъкова.

В Европа само Берн има по-добър завод за боклук от София

От инсталациите за зелени и биоотпадъци на София вече са произведени 7300 тона високо качествен компост и над 1700 мегаватчас електроенергия, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред Дарик.

По думите й за първите шест месеца след откриването на завода са сепарирани общо 510 тона черни метали, 76 тона хартия, 28 тона цветни метали, 28 тона пластмаси, 102 тона найлон и 833 тона стъкло. "В същото време инсталациите са произвели 7300 тона високо качествен компост и над 1700 мегават часа електроенергия", заяви кметът.

Тя уточни, че големият ефект от тази инсталация е над 50% рециклиране на отпадъците на столицата. "Нашата визия за отпадъците е от проблем да се превърнат в ресурс. Това вече се случи, както ресурс при рециклирането и производството на различни видове материали, така и при производство на електроенергия и компост", заяви още тя.