Societe Generale съди турска фирма за изчезнало злато
Societe Generale съди турска фирма за изчезнало злато / снимка: БГНЕС

Френската банка Societe Generale („Сосиете женерал”), станала скандално известна, след като неин служител й причини щети за 4,9 милиона евро, съди турската бижутерийна компания Goldas във връзка с изчезването на 15 тона злато, съобщават турските медии.

Вестник “Сабах” пише, че френската банка е дала на турската фирма пратка слитъци злато на стойност 500 милиона долара за продажбата му на Истанбулската златна борса. Златото обаче се е изпарило, пише вестникът, цитиран от Газета.ру и БГНЕС.

Във връзка с изчезването на златото Societe Generale е внесла иск срещу Goldas в съд в Истанбул, обвинявайки фирмата в мошеничество. “В рамките на срока, определен от споразумението за консигнация, не ни бяха преведени предвидените плащания. Освен това въпреки настойчивите ни молби, следите на 15-те тона злато не са открити” цитира “Хюриет” абзац от иска.

Турската компания, която от пет години си сътрудничи със Societe Generale, категорично отхвърли обвиненията, като ги нарече “клевета”. “Просто сме шокирани от обвиненията. Кой може да открадне 15 тона злато? Ще внесем насрещен иск”, се казва в изявление на Goldas, огласено от местните медии.