Служебният министър Асен Василев прехвърли вината за НЕК на новия кабинет
Служебният министър Асен Василев прехвърли вината за НЕК на новия кабинет / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Служебният кабинет заварил процедурата за отделянето на Електроенергиен системен оператор (ЕСО) от Националната електрическа компания (НЕК) в доста забавено състояние. Дванадесет месеца беше работено без конкретни резултати. Това заявява в писмо, изпратено до медиите,  Асен Василев, който заемаше поста министър на енергетиката във временния кабинет, в отговор на изнесената по-рано днес информация от настоящия министър Драгомир Стойнев относно състоянието на НЕК. 

„Ние отделихме акциите, подготвихме всички активи за отделяне, направихме нов Надзорен съвет и нов борд, тъй като управлението трябва да е двустепенно, а не едностепенно. Не ги назначихме, защото бяха дошли изборите през месец май и оставихме на г-н Стойнев да прецени дали това трябва да са хората или не”, отбелязва Василев и допълва:

„Защо процедурата на този етап не е финализирана, не мога да кажа. Явно новото правителство е било заето с други кадрови промени и не е навлязло напълно в проблематиката за ЕСО”.

„Искам да обърна внимание на министър Стойнев, че някои негови кадрови решения могат да доведат до сериозни проблеми с финансирането на БЕХ, по-точно назначаването на Георги Христозов, тъй като той е осъждан за валутни престъпления. Това създава проблеми с правния преглед на документите и издаването на бонда на БЕХ - т.е. след три месеца, когато изтече кредитът и той трябва да бъде платен с така издадения бонд, може да се окаже, че тези пари ги няма”, посочва в писмото си Василев. „И то не защото служебното правителство не си е свършило работата, а защото Христозов, който не отговаря на условията на инвеститорите, е назначен в Управителния съвет на БЕХ”, се посочва още в текста.

Освен това Василев напомня и становище на прокуратурата, че Георги Христозов не може да борави с класифицирана информация, тъй като „той заема постове в противоречие на закона”

Асен Василев коментира и друга информация, изнесена от министър Драгомир Стойнев - че по време на служебното правителство е подписан договор за строителен надзор на АЕЦ „Белене” за 2 млн. евро.

„Докато аз бях министър, такъв договор не е стигал до мен, не е влизал в БЕХ и затова не смятам, че е подписван. Единственото, което в рамките на моя мандат е направено около АЕЦ „Белене”, е аз и зам.-министър Стоянов да се срещнем с адвокатите и да подготвяме българската защита”, уточнява Василев.

„Относно избора на консултант, който да предоговори дългосрочните договори с двете американски централи ТЕЦ „Марица Изток 1” и ТЕЦ „Марица Изток 3”, е вярно, че има пусната процедура. След много разговори с представители на двете централи, те изразиха готовност да предоговарят условията по техните дългосрочни договори, така че условията да могат да станат по-изгодни за българските граждани. Това трябва да се направи професионално и общата преценка беше, че е по-добре да ползваме услугите на външен консултант, специализиран в тази област”, пише още в писмото му до медиите.