Скокът в цената на газа може да е под 8,6%
Скокът в цената на газа може да е под 8,6% / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Поскъпването на природния газ може да е по-малко от 8,6 на сто, както предлагат в анализа си Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, съобщи председателят на регулаторния орган Ангел Семерджиев. Общественият доставчик „Булгаргаз" предлага синьото гориво да поскъпне от 1 октомври с близо 14 процента, но комисията не уважи искането.

След като „Булгаргаз" поискаха увеличение на природния газ с близо 14 процента, а регулаторният орган направи предложение за ръст с 8,6 на сто, днес Консултативният съвет обсъди предстоящото поскъпване на природния газ. На него участват освен членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, представители на бизнеса, синдикати, социалното министерство и граждански организации. На заседанието бизнесът се е противопоставил на ново увеличение на синьото гориво.

„Те преценяват, че това ще донесе напрежение към бизнеса, който, разбира се, е направил разчети за горивата", каза председателят на регулаторния орган Ангел Семерджиев.

По думите му повишението на цените на горивата са основната причина и за поскъпването на природния газ.

„Самите горива като обективна причина за повишаване цените на природния газ имат принос, не по-малък от 10 процента. Това увеличение, което сега се предвижда - 8,6 процента, ние считаме, че може да бъде дори още по-малко", каза Семерджиев, като не можа да даде точна цифра.

Следващия вторник ще се вземе окончателно решение какви ще са новите цени на природния газ. По думите на шефа на регулатора топлинната енергия ще поскъпне минимално.