Сини и червени депутати атакуват текстове от КСО пред Конституционния съд
Сини и червени депутати атакуват текстове от КСО пред Конституционния съд / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Депутати от "Синята коалиция", "Коалиция за България", ДПС и независими народни представители, избрани с листата на РЗС, са поискали да бъдат обявени за противоконституционни текстове от Кодекса за социално осигуряване /КСО/. Това съобщиха на пресконференция в парламента съпредседателите на "Синята коалиция" Иван Костов и Мартин Димитров.

Искането е до Конституционния съд и е внесено чрез Народното събрание днес. Събрахме 52 подписа за по-малко от час, посочи Костов, цитиран от БТА.

Вносителите искат да бъде обявен за противоконституционен текстът, с който се разрешава средства по индивидуалните партиди на хора, осигурявани в професионален пенсионен фонд, да се прехвърлят във фонд "Пенсии" на Държавното обществено осигуряване.

Сред мотивите е, че законодателят се разпорежда къде да бъдат средствата от индивидуалните партиди на осигурените лица, като го прави без тяхно знание и съгласие. Не може да се предава на друг разпореждането със собствеността, каза Костов.

Съпредседателят на "Синята коалиция" посочи, че закриването на партиди със закон означава прекратяване на договорни отношения между правосубектни лица каквито са осигурителите, осигурените и пенсионно осигурителните дружества. По думите му не може държавата да отменя сключени договори помежду им. С искането си депутатите атакуват и преместването на вноската от осигурителите във фонд "Пенсии", което автоматично води до прекратяване на отношения между осигуряващите лица и пенсионноосигурителните дружества.

Според Костов има неизправни осигурители, които не са внесли в партидите на осигурените лица предвидените от закона средства, като това е станало с мълчаливото съгласие на синдикатите. В разговорите ми с много хора чух, че ГЕРБ управлява в коалиция с "Подкрепа", каза Костов. Той добави, че прехвърлянето на индивидуалните партиди се прави, "за да могат да се прикрият следите на нередовните осигурители". Костов допълни, че при
разговори с представители на пенсионноосигурителни дружества са
му посочили името на Христо Ковачки като такъв пример.

Другият съпредседател на коалицията - Мартин Димитров, добави, че трябва да се даде право на хората сами да решават дали осигурителните вноски да постъпват в частно дружество, или във фонд "Пенсии" в НОИ. Ако това е в полза на хората, те сами ще отидат там, защо се прави с административна принуда и в нарушение на всички правила в България, попита той.