Синдикатите скочиха срещу Дянков заради чиновниците
Синдикатите скочиха срещу Дянков заради чиновниците / БГНЕС
Синдикатите против предложението да няма добавки за прослужено време
47076
Синдикатите против предложението да няма добавки за прослужено време
  • Синдикатите против предложението да няма добавки за прослужено време

Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев подкрепи идеята на финансовия министър Симеон Дянков добавката за прослужено време да отпадне при новия модел на формиране на заплащането на служителите в държавната администрация.

В същото време след заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев и  президентът на КНСБ Пламен Димитров изказаха своите резерви към идеята и обясниха, че не са постигнали съгласие по предложенията. Синдикатите остават против отпадането на клас “Прослужено време“.

Според председателя на БСК Божидар Данев чрез премахването на така наречения "клас прослужено време" ще се повиши ефективността на разходите на публични средства: „Да се премахнат класовете, което в никакъв случай не е полезно явление – автоматически да получават едно увеличение на заплащането независимо дали работите добре или не работите добре. Това са неща, които са от съществено значение да повишим ефективността на разходите на публични средства. Това са публични средства – ваши и наши”.

Категорична е позицията на синдикатите против отпадането на клас “Прослужено време“.

„Считаме, че би било добре, ако толкова се настоява за някакви промени, това да бъде направено като пилотен проект, а не да се започва по едни правила, които могат да внесат хаос и да объркат и без това недобре работещата администрация. Не се стигна до някакво общо становище”, коментара президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви от своя страна, че категорично не приемат идеята да се премахне добавката за прослужено време: „Не приемаме включването в основното възнаграждение на доплащането за стаж и възраст, т.н. „клас”. Ще продължим по всички възможни начини. Категорично искам да кажа, че няма да го допуснем да стане в частния сектор – т.е. във всички предприятия, които са извън обхвата на тази наредба, и предупредихме никой да не си прави сметки, че може да вкара тази дузпа в нашата врата”.

Очаква се в средата на следващата седмица Съветът за тристранно сътрудничество отново да заседава.