Симов: 2013 година беше сложна, но и силна за борсовата търговия
Симов: 2013 година беше сложна, но и силна за борсовата търговия / снимка: БГНЕС

2013 година беше сложна за борсовата търговия, защото беше година на избори и политически сътресения, заяви председателят на Софийската стокова борса Васил Симов, предаде БГНЕС.

"В икономическо отношение беше доста трудна, но и успешна за борсовата търговия. Оборотът за 2013 г. е над 560 млн., въпреки, че е доста по-малък спрямо предходната година, но той не е показател, а просто информация. Годината беше силна и борят на клиентите се увеличи", каза още Васил Симов.

Според него за Софийската стокова борса най-слабо е било третото тримесечие и това отново се дължи на политическата обстановка в страната. По отношение на хранителните стоки има подем в търговията със зърно, най-голям брой сделки са реализирани при нехранителните стоки, като горивата са водещи, следвани от суровините и металите.

"За търговията със зърно беше една от най-успешните години, а оборотът нарасна с 3 пъти и това се дължи на търговците, които разчитат на открит пазар и почти няма износител, който да не се доверява на ССБ. В процентно отношение цената в България е с 23% надолу, но въпросът е в самата тенденция. Една от основните причини се дължи на това, че през 2013г., световното производство на зърно изпревари развитието на потреблението", уточниха от ССБ.