Шведска компания строи плаващи сгради от специален материал
Шведска компания строи плаващи сгради от специален материал / netinfo
Шведската компания „Оушианик криейшънс” обяви плановете си да построи плаващи търговски и жилищни сгради по света с помощта на нов композитен материал. Производството на специалния материал ще започне в заводите на компанията във Варна, чието стратегическо местоположение на Черно море улеснява транспортирането.

Уникалният пластмасов композитен материал, който обикновено се използва в отбранителната индустрия, включва вградена изолация, която прави конструкциите подходящи за всякакъв тип климат. Материалът, който според производителя е до шест пъти по-лек и десет пъти по-здрав от стоманата, може да съкрати и разходите за поддръжка с 30 до 40 на сто.

Първият голям проект на „Оушианик криейшънс” е хотел „Мая” в Канкун, Мексико. Вече има и планове за построяването на студентски общежития с помощта на технологията, особено в гъсто населени места, където няма достатъчно пространство за строителство. Компанията иска да се насочи главно към нововъзникващи пазари като Обединените арабски емирства, където има много силен интерес към технологията.