Ще търсим помощ от Брюксел за оцеляването на животновъдството
Ще търсим помощ от Брюксел за оцеляването на животновъдството / netinfo

"В началото на септември ще посетим Брюксел с министъра на земеделието Валери Цветанов и с представители на различни асоциации на животновъдите, за да поискаме ратификация за финансово подпомагане от 60 млн. лв. за животновъдния сектор." Това заяви във Варна вицепремиерът Меглена Плугчиева, която гостува за празника на града.

"С 8 процента е спаднал прирастът на крави, кози и овце в България през последните две години, което е обезпокоителна тенденция и води до много негативни последици в животновъдния сектор", добави Плугчиева. Друг проблем според нея е лошото управление на Кадастъра на земите, което се отразява на работата в животновъдството. Заради лошия мениджмънт животновъдите губят субсидии, затова вицепремиерът ще настоява в Брюксел за помощ за оцеляването на сектора.

Засега България има план за действие по програма САПАРД, което гарантира донякъде бъдещето на животновъдството у нас, подчерта Плугчиева. Тя допълни още, че Германия е заявила готовност да ни предостави експерти, които да помогнат в управлението на европарите.